Товарищ, если мопед был продан здесь легально (то есть с договором купли-продажи, справкой-счётом и теде), значит здесь на учёт он был поставлен легально (иначе эти документы никто не выпишет), то есть налицо мошенничество со стороны продавца. Если скутер был продан с выпиской на имя покупателя талона от ЧП - это опять-таки должно быть подтверждено договором купли-продажи и опять-таки по законодательству продавец отвечает перед покупателем за то что товар не краденый. А то каким путём он к нам попал - никого в данном случае не волнует, вернее это продавец сам будет обьяснять внутренним органам в суде.
Другое дело если он был продан без документального оформления факта купли-продажи - тогда да, ты уже ничего не докажешь, в том числе и то что он твой.
Короче господа, читаем законодательство. Между прочим УК говорит следующее:
Стаття 192. Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою
1. Заподіяння значної майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства -
караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.
2. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, -
караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.
П р и м і т к а. Відповідно до цієї статті майнова шкода визнається значною, якщо вона у п'ятдесят і більше разів перевищує
неоподатковуваний мінімум доходів громадян (850 грн), а у великих розмірах - така, що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (1700 грн).
Неоподатковуваний мінімум доходів громадян грошова сума розміром у 17 гривень, встановлена пунктом 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України
От себя добавлю: если скутер уже был зарегистрирован у нас или имел наши таможенные документы - это как раз "за попередньою змовою групою осіб" ибо сам продавец его не зарегистрирует и документы сам себе не выпишет.
Далее:
Стаття 198. Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом
Заздалегідь не обіцяне придбання або отримання, зберігання чи збут майна, завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, -
карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Стаття 209. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом
1. Вчинення фінансової операції чи правочину з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а так само набуття, володіння або використання коштів чи іншого майна, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, -
караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років з конфіскацією коштів або іншого майна, одержаних злочинним шляхом, та з конфіскацією майна.
Вот вам статьи Уголовного кодекса, которые описывают такие оборудки по продаже краденого имущества. То есть продавцу мапеда трояк ломится. Так шо, товарищ, пиши на него заяву в мусарню и пусть его торбят по полной, мусора таких любят - считай вся доказуха у тебя на руках. Ну а с продавцом есть смысл поговорить по душам и пообещать отозвать заяву из мусарни (это можно) если он вернёт тебе бабос в полной сумме, ессно держа в руках копию заявы с отметкой о принятии дабы он не подумал что ты его обманывать пришёл. Короче если юридически грамотно подойти к вопросу - можно выйти сухим из воды без особых потерь. А если забить болт на свои деньги и посыпать голову пеплом - продавец ещё надурит десяток таких же, как ты, напарив им краденые в Италии мапеды.
Понимаешь, если я покупаю мобильник в магазине - то мне выписывается чек как подтверждение факта покупки. И в случае если кто-то из мусоров заявит мне, что ИМЕЙ моего мобильника совпадает с ИМЕЕМ краденой в прошлом месяце трубы и покажет заяву о краже - я с этим заботливо сохранённым чеком пойду торбить продавца, а если он упрётся и скажет "я не я корова не моя" - пойду в суд. А вот если я трубу эту купил у пацана на базаре - тогда да, есть риск что она была украдена за пол-часа до этого, и ничего никому я не докажу если меня за задницу схватят.