Розкажу одну історію, колись в мене був компрессор, дешевий і китайський , коли я його розбирав то замітив що надпоршневий простір (камера згорання в ДВС) досить великий а це зменшує ККД при максимальному тиску. Я почав той простір зменшувати шляхом установки дуже тоненьких прокладок головки і добився того що інколи в спеку поршень тупо втикався в головку, зразу був просто періодичний стук а в кінці кінців він просто начинав клинити, все вирішилося коли я поставив прокладку таку як була раніше.
Раз мова пішла про автомобілі то я і сам знаю що там поршні виходять в рівень з блоком цилінрів, але не варто забувати що там стоїть азбестова прокладка яка має свою певну товщину то не маленьку. Також є матало-пакети замість азбестових прокладок, і вони тоже мають свою товщину (1-2мм) а яка товщина прокладки в скутера? 0,25мм?
Стосовно запилу головки, є такий мотор УЗАМ-412, для тих хто не знає це мотор від "Москвич-412" Так от у нього камера згорання також напів сферична, за вийнятком одного приливу біля свічі запалювання. "Тюнінгатори" які не знають, той прилив рубають ж відразу, таким чином вирівнюючи камеру згорання, но яке розчарування їх чекає коли мотор запрацює, мотор начинає "дзвеніти" і то дуже серйозно, причина в тому що той прилив завихрює пальну суміш і таким чином значно покращуює її горіння. Дядько Травников довго це пояснює в своїх відео лекціях, він там розказує яка камера ліпша, яка гірша, в якої які переваги, але получається що ніхто їх не слухає
Не треба мені розказувати що там є такий "сильний" майстер який все знає, не дуже хочу про це тут писати але раз така розмовіпішла.Я брав участь в розробці універсального блока керування ДВС, називається RusEFI, там в одного блока мало бути декілька варіацій, в тому числі і для мото (якою займався я) і повірте мені там є люди які дійсно докорінно розуміють що відбувається всередині ДВС і також знають і вміють ті всі процеси грамотно конторолювати, одні з них працюють в раллі клубах збірної України, другі в клубах росії, а треті створюють спортивне ПО для автомобілів, доречі саме третій витиснув всі соки з могутноього "Январь ххх" і от їм я вірив, і потім сам в цьому переконувався що це дійсно так, а тому хто знехтував елементарними речами!?
Думайте самі і вірте кому хочете, це ваше право