Что-то запоребриковые мышебратья сегодня слабовато возбуждены!Или для отчета и вчерашнего трепа хватит?
Посвящается всем ФСБшным фейкометам!
Оксана Забужко – письменниця
Тут, кажуть, ФСБ чергову кампанію "мишебратствування" запустило, то не відмовлю собі в приємності нагадати першоджерело, звідки вони косплеять, бо це класика sci-fi))):
---------------
"Зачувши невиразний голос, я подумав, що це база, і вслухавшись, заціпенів. З хриплого белькотання спершу вирізнились два слова: "Братіку рідний... рідний братіку..." На мить тиша, і знов: "Братіку рідний... рідний братіку..."
Хто тут? - хотів я крикнути, але не посмів. Я сидів скорчившись, відчуваючи, як на чолі мені виступає піт, а чужий голос знову заповнив шолома. "Сюди, братіку рідний. Рідний братіку, ходи до мене. Підходь, не бійся. Я не хочу нічого поганого, братіку рідний. Ходи до мене. Не воюймо одне з одним. Підходь ближче, братіку рідний. Не бійся. Я не хочу воювати. Нам треба побрататися. Так, братіку рідний. Допоможи мені. Я теж тобі допоможу, братіку рідний". Щось хруснуло, і той самий голос, але цілком іншим тоном, коротко й різко гавкнув: "Кидай зброю! Кидай зброю! Кидай зброю! Кидай зброю, а то спалю! Не пробуй втікати! Повернися спиною! Підніми руки! Обидві! Так! Руки на потилицю! Не рухатись! Не рухатись! Не рухатись!"
Знову щось клацнуло, і повернувся перший голос, той самий, але кволий, недорікуватий: "Братіку рідний! Ходи сюди. Нам треба побрататися. Допоможи мені. Не воюймо одне з одним". Я більше не сумнівався - це говорив труп. Він лежав так, як я його кинув, схожий на розчавленого павука з роздертим животом і переплутаними кінцівками, вирячений до Сонця пустими очницями, нерухомий, але щось із нього й далі до мене гомоніло. Пісня на два такти. На дві мелодії. Спершу про рідного братіка, потім хрипкі накази. Це його програма, подумав я. Більше нічого. Манекен чи робот, спершу він мав привабити людину, вояка, а потім взяти в полон або вбити. Рухатися він уже не міг, і в ньому тільки знай шарудів той недогорілий залишок програми, знову і знову". (с)
Станіслав ЛЕМ. "Мир на Землі"
https://www.facebook.com/oksana.zabuzhko/posts/10156307897598953