MOTO.com.ua
events
0
Події
Погода: Київ
23.11, 09:53
13
+2 °С
Вітер: 1 м./с., Пд-С
НовиниФорумОголошенняЖурналКаталогПривалКалендар
Реєстрація Вхід
?
Увійти
Допоможіть Армії, наближайте нашу Перемогу!
Форум
Шукати

Реле - регулятори напруги для мото з однофазним генератором

Переглядів: 3347974, модератор: ed13hell
10.08.2008 р.
answerview
Показати повідомлення
        В цій темі публікуємо прогресивні та технічно правильні рішення 
Реле - Регуляторів, ПЕРЕВІРЕНІ,  підтверджені випробуваннями на реальній мото-техніці (цифрові показники в різних режимах роботы, схеми та фото виробів, по можливості відео випробувань).

Фото. 1, 2 - оригінальний регулятор напруги китайських мопедів Альфа/Дельта
(Honda Dio, Honda Cub) 
та подібних.

Фото. 3 - 11  - саморобні, перевірені схеми регуляторів напруги 
(
Ці схеми працездатні в бортовій мережі мото/мопеда/скутера при змінах, виконаних відповідно до фото №12)

Фото. 12 - Рекомендована схема підключення саморобного РЕГУЛЯТОРА.

Фото. 13 - Один з вариантів стенду для перевірки РЕГУЛЯТОРА.

Фото. 14 - Стенд для перевірки РЕГУЛЯТОРА (варіант 2).

Фото. 15 - Схема бортової мережі Альфа-Дельта-подібних мопедів.

ВЕЛИКЕ ПРОХАННЯ: при розміщенні на інших ресурсах запозичених в цій темі схем, ОБОВ'ЯЗКОВО робіть посилання на дану тему і навпаки, при розміщенні будь яких схем з інших ресурсів, посилання на ці ресурси ОБОВ'ЯЗКОВЕ!

Перед тим як задати питання по схемі регулятора напруги її автору,
УВАЖНО ПРОЧИТАЙТЕ:

Шановні дописувачі, це тема про конкретні електронні прилади на технічному форумі, а не шоу екстрасенсів, а отже для того щоб автор схеми,  до якого Ви адресуєте своє повідомлення, не звертався за допомогою до шаманів з бубнами, а Ви отримали чітку кваліфіковану відповідь на ваші питання як мінімум БАЖАНО вказати:
1. Що у Вас за техніка, на якій конкретна схема використовується, а саме:
- тип двигуна;
- вид/тип генератора та його потужність;
- генератор штатний чи модернізований, якщо модернізований, то як?;
2. Аккумулятор:
- чи він взагалі є;
- його ємкість;
- його реальний стан (справність);
3. Конденсатор на виході регулятора напруги:
- чи він взагалі є;
- його характеристики (ємкість, тощо);
4. Наватаження (види і типи споживачів) на регулятор конкретно, а не типу "я нє помню сколько Ватт, прімєрно ХХ"...
5. Прикріпити до питання декілька якісних фото (бажано з максимальною роздільною здатністю), регулятора напруги щодо якого у Вас виникли питання, тим більше в теперішній час, з цим завданням може справитись любий, навіть дешевий китайський смартфон...
+ З метою меншого засмічування теми, для дрібних питань, до чи після основного, бажано використовувати можливості особистих повідомлень (лічки).
++ Дякуєм за порозуміння! З повагою!  

УВАГА!
Повідомлення з інформацією, яка не відповідає темі, флуд та всілякого роду "лірика" будуть видалятись без попереджень!
Каждый заблуждается в меру своей убежденности.
Змінено: 26.03.2019 р., ed13hell
Прикріплені зображеннявідкрити у галереї
1
like
1
bad
shockingly
09.10.2016 р. відповів для Akademik  
answerview
Шановні двієчники.Для початку в цій схемі треба перевернути полярність триністора.
Я у вас славу не збираюсь відбирати.Я,наприклад,якщо не знаю відповіді,то так і скажу.Освіта документована в мене лише СПТУ.
Знаючи ваші знання з електротехніки,тому й виклав цю просту безпроблемну схемку.Колись(в 90-х) я робив на цій схемі РТ для інкубаторів на триністорах та симісторах.
Не поспішайте,вчиться,питайте.
Ніколи не сперечайся з дурнем,бо різниця між вами буде непомітною.
like
bad
shockingly
09.10.2016 р. відповів для NGS  
answerview
Шановні двієчники.Для початку в цій схемі треба перевернути полярність триністора.
Я у вас славу не збираюсь відбирати.Я,наприклад,якщо не знаю відповіді,то так і скажу.Освіта документована в мене лише СПТУ.
Знаючи ваші знання з електротехніки,тому й виклав цю просту безпроблемну схемку.Колись(в 90-х) я робив на цій схемі РТ для інкубаторів на триністорах та симісторах.
   я вже казав, що *звиздіти* може кожен.  ....колись, (в 90-х)......    я тоже, колись, давно міг що завгодно зробити. я ще раз кажу, не треба язиком чесати, ти докажи ділом, візьми і зроби. от тоді ми всі і побачимо на що ти здатен.  Академіка досвід перевірений вже неодноразово і не мною одним.  А славу відібрати не так просто, особливо тільки словами не підкріпленими ділом. постав свій реальний вік, реальне місцезнаходження і телефон під аватаркою, щоб ті, кому треба могли звернутись і оцінити твої знання і вміння.      P.S  Данила, не сочти за флуд в теме
1
like
1
bad
shockingly
09.10.2016 р.
answerview
Собрал схему http://www.moto.com.ua/forum/message-150469/ и наконец-то ее опробовал, замерял напряжения на генераторе и на выходе  РР и  у меня возникло пару вопросов. Привожу результаты замеров:
На генераторе       На РР
14,0-14,1       9,1-10,1
16,4-16,5       13,7-13,8
18,3-18,5       10,2-10,6
21,0-21,2       10,5-10.8
24,0-24,2       9,8-10,1
27,1-27,2       8,8-9,0
Все естественно в Вольтах (переменка и постоянка). Измерял на х.х. В моем представлении шунтирующий РР должен был срезать лишнее выпрямленное напряжение до установленного TL431 (в моем случае 13,9 В), на практике имею другое, как видно из замеров. Может я не прав, если так, то прошу поправить и разъяснить принцип работы данного РР? Диодный мост KBPC3510 при этом сильно греется - тактильно градусов 50-60. Я допускаю, что при нагрузке генератор выдает меньшее напряжение, но настолько ли оно меньше, чтобы получать на выходе РР -13,9-14,0 В?
like
bad
shockingly
answerview
Схемы в шапке темы рабочие. Схема штатного регулятора также рабочая в случае когда электрооборудование остается без изменений и в рабочем состоянии. Ничего там переворачивать не нужно.
И я очень попрошу не хамить пользователям форума, называя их двоечниками и тому подобными не лестными словами. Иначе мне придется стирать посты даже с конструктивными идеями.
Просто спорьте, доказывайте и приводите свои расчеты - не надо никого унижать.
И еще - есть достаточно простые для понимания программки для рисования принципиальных схем, пожалуйста воспользуйтесь ими, очень трудно разглядывать схемы изображенные от руки.
1
like
1
bad
shockingly
09.10.2016 р. відповів для ocheret  
answerview
Собрал схему http://www.moto.com.ua/forum/message-150469/ и наконец-то ее опробовал, замерял напряжения на генераторе и на выходе  РР и  у меня возникло пару вопросов. Привожу результаты замеров:
14,0-14,1       9,1-10,1
24,0-24,2       9,8-10,1
27,1-27,2       8,8-9,0
Все естественно в Вольтах (переменка и постоянка). Измерял на х.х. В моем представлении шунтирующий РР должен был срезать лишнее выпрямленное напряжение до установленного TL431 (в моем случае 13,9 В), на практике имею другое, как видно из замеров. Может я не прав, если так, то прошу поправить и разъяснить принцип работы данного РР? Диодный мост KBPC3510 при этом сильно греется - тактильно градусов 50-60. Я допускаю, что при нагрузке генератор выдает меньшее напряжение, но настолько ли оно меньше, чтобы получать на выходе РР -13,9-14,0 В?

Во первых поймите такую вещь - ТЛ431 режет напряжение по достижению определенной величины, и это амплитудное значение. Если хотите верхушка айсберга. Реально действующее значение всегда ниже. Так например в розетке амплитудное значение напряжения 314В, а действующее 220В.
Таким образом, по своему опыту, ТЛ431 нужно выставлять примерно на 15В, чтобы получить нормально по выходу.

Эта схема в первую очередь рассчитана на работу с аккумулятором. Это два. Если у вас есть по выходу аккумулятор, то вы в принципе не можете видеть по выходу менее 12 В.

третье - шунтирующий регулятор работает так что и по своему входу регулирует напряжение. В зависимости от используемого прибора вы должны видеть по входу 12-13 В. Всегда. Вне зависимости от оборотов. У вас откуда то больше. Не понятно каким образом.

Четвертое - нагрев до 60 градусов это нормально.

и последнее. с чего у вас так плавает напряжение на холостых оборотах?
like
bad
shockingly
answerview
Собрал схему http://www.moto.com.ua/forum/message-150469/ и наконец-то ее опробовал,. Привожу результаты замеров:

Ну Вы же замеры проводили со снятым аккумулятором, и без установленного  электролитического конденсатора большой емкости по выходу РР. Вот и получили такие цифры. Подкинте на выход емкость хотя бы на 10 000мкф, получите совсем другой результат, ведь шунты без АКБ работают не адекватно, если нет кондера на выходе РР.
1
like
1
bad
shockingly
09.10.2016 р.
answerview
То може і в шапці повиправляєте схеми.А то таке враження,наче спеціально,щоб користувачі на ,,поклон" до вас ходили.
Повідомте,що в цій темі свої правила-зі смартфоном не бажана присутність(які програми для малювання схем?).Немає права на власну думку і т.д.
Щоб не бути ,,диванним теоретиком",потрібно не бути ним.
like
bad
shockingly
answerview
То може і в шапці повиправляєте схеми.А то таке враження,наче спеціально,щоб користувачі на ,,поклон" до вас ходили.
В шапке темы схемы проверены. Я не знаю что там нужно исправлять.
Если кому то нужно, то приходит на поклон за разъяснениями или советом. Если у кого то корона при этом съезжает или спина болит, то никто насильно не тянет.

Повідомте,що в цій темі свої правила-зі смартфоном не бажана присутність(які програми для малювання схем?).

Я же вежливо попросил - пожалуйста пользуйтесь.
Мне присесть надо низко и может самому эту наскальную живопись перерисовывать, по поводу того что нормально схему у вас нет возможно отобразить?
Какие то мелкие рисуночки и я еще и виноват....!

Немає права на власну думку і т.д.
Право на собственное мнение у вас есть, не надо его озвучивать здесь ввиду того что оно обижает других.
Щоб не бути ,,диванним теоретиком",потрібно не бути ним.

Мысль то глубокая какая...
Вам если скучно здесь, то можете в эту тему не заходить. Эта тема существовала без вас так долго, что привыкла к этому.
2
like
1
bad
shockingly
1
answerview

А как же, и в этой схеме (см. ниже) , также надо тиристор воротить , неужели и немцы  ошибаются, а может специально вводят в заблуждение?
Вы хотя бы одно такое РР расковыряли?  А я более десятка, их корпуса использовал для других нужд. Так вот ,  во всех РР тиристор флянцем прикручен  прямо  к корпусу,  без всяких изолирующих прокладок. А ведь на флянце находится анод тиристора, который заземлен корпусом регулятора, ну а корпус прямо на раме мопеда. Все согласно приведенной схемы, а вы тут что  пишите.
    С этой схемой разобрались.  Так  а что вы скажете все-же по вашей супер-эффективной схеме на полевике с постоянно шунтирующим обмотку диодом . Хотелось бы услышать комментарии по эффективности работы,  приведенной вами схемы  вашего РР. те что в следующих прикрепленных файлах ниже.
Змінено: 09.10.2016 р., Akademik
like
bad
shockingly
09.10.2016 р. відповів для Gustav  
answerview
14,0-14,1       9,1-10,1
24,0-24,2       9,8-10,1
27,1-27,2       8,8-9,0

Во первых поймите такую вещь - ТЛ431 режет напряжение по достижению определенной величины, и это амплитудное значение. Если хотите верхушка айсберга. Реально действующее значение всегда ниже. Так например в розетке амплитудное значение напряжения 314В, а действующее 220В.
Таким образом, по своему опыту, ТЛ431 нужно выставлять примерно на 15В, чтобы получить нормально по выходу.

Эта схема в первую очередь рассчитана на работу с аккумулятором. Это два. Если у вас есть по выходу аккумулятор, то вы в принципе не можете видеть по выходу менее 12 В.

третье - шунтирующий регулятор работает так что и по своему входу регулирует напряжение. В зависимости от используемого прибора вы должны видеть по входу 12-13 В. Всегда. Вне зависимости от оборотов. У вас откуда то больше. Не понятно каким образом.

Четвертое - нагрев до 60 градусов это нормально.

и последнее. с чего у вас так плавает напряжение на холостых оборотах?

Замеры проводил со снятым аккумулятором, по выходу РР конденсатор ставил, но 470 мкФ (большего у себя не нашел).
like
bad
shockingly
09.10.2016 р. відповів для Akademik  
answerview
Собрал схему http://www.moto.com.ua/forum/message-150469/ и наконец-то ее опробовал,. Привожу результаты замеров:

Ну Вы же замеры проводили со снятым аккумулятором, и без установленного  электролитического конденсатора большой емкости по выходу РР. Вот и получили такие цифры. Подкинте на выход емкость хотя бы на 10 000мкф, получите совсем другой результат, ведь шунты без АКБ работают не адекватно, если нет кондера на выходе РР.

В схеме конденсатор С1 указан в 1000 мкФ, но при этом упоминается, что ставить желательно, но не обязательно. Как быть с этим?
like
bad
shockingly
answerview

В схеме конденсатор С1 указан в 1000 мкФ, но при этом упоминается, что ставить желательно, но не обязательно. Как быть с этим?
Ввиду того что модифицированные регуляторы были задуманы изначально на предмет установки ксенона, что предполагало наличие аккумулятора в любом случае, то по умолчанию подразумевается что электрооборудование мопеда не убито до состояния отсутствия аккумулятора.
Аккумулятор нужен, а конденсатор желателен.
like
bad
shockingly
answerview

Скажем так, при АКБ по выходу , но без конденсатора,  получите вполне стабильный уровень напряжения  в приделах +- пол-вольта от идеала, в зависимости от оборотов двигателя.  С конденсатором и аккумулятором, в разы повысится точность поддержания заданного уровня. Да и в случае выхода или снятия аккумулятора , получите при установленном конденсаторе , нормальный уровень напряжения бортовой сети. На схеме указана минимальная емкость конденсатора, при которой  более менее сохраняется адекватная работа регулятора без АКБ.
Я бы Вам рекомендовал емкость этого конденсатора не ниже 10 000мкф. Например примените два кондера по 4 700мкф х 25вольт соединенных параллельно.

Вот видео как раз в тему http://www.moto.com.ua/forum/topic-150469/message-1536088/#1536088
Да и вот тут почитайте http://www.moto.com.ua/forum/ . Эдуард  экспериментировал с кондюками на выходе шунтов. В шапке темы, пара его схем на симисторах присутствует , ну типа его.
Змінено: 09.10.2016 р., Akademik
like
bad
shockingly
09.10.2016 р.
answerview
Всем спасибо за помощь! Я думаю с подключенным аккумулятором напряжение на выходе  РР  будет в норме
like
bad
shockingly
10.10.2016 р. відповів для NGS  
answerview
Оця схема надійно працює не один рік і не тільки в мене.
Схеми перевірені(не як більшість тут в темі).З 90-х років в мене стояли триністори(до появи MOSFET).
Спеціально зняв та розібрав свій для демонстраціїї.Плата залита клеєм.Для триністорів схему треба трохи змінити.Як видно,схема керування однакова,як для одно так і 3ф генератора.
В заголовку теми 3 перші схеми не робочі.

Мда  06_question
Удивили Геннадий Степанович допрацьованой схемой, я конечно собирать планировал схему на MOSFET-тах, но не пойму в чем разница между Вашей схемой и Игоря. Объясните какие транзисторы, диоды, резисторы используете: марки, номиналы, куда подключать «силу» к «управа», как изменить трохи схему для тиристороов. Мне ПТУшнику непонятно. Почему в «управе» делитель 10 и 2,2кОм не будет она кушать аккумулятор, может надо побольше пересчитать делитель как у Игоря? Нужен ли ШИМ для MOSFET-ов? Все как то туманно, хочу разобраться.
like
bad
shockingly
10.10.2016 р. відповів для Dekker  
answerview
Пока одержала победу схема Игоря 18_good
Простота и стоимость. 20_drinks
like
bad
shockingly
answerview
Підключи вольтметр та попробуй без аккумулятора погазуй.З навантаженням та без.
NE555 не така,вже й дорога.Не завжди дешеве та надпросте буває ефективним.Коли є вибір,це найкраще.Триністори потихеньку відходять в минуле.
like
bad
shockingly
answerview
Підключи вольтметр та попробуй без аккумулятора погазуй.З навантаженням та без.
NE555 не така,вже й дорога.Не завжди дешеве та надпросте буває ефективним.Коли є вибір,це найкраще.Триністори потихеньку відходять в минуле.

Не понял, куда и что подключать, причём здесь ne555. Вы не можете дать ответ на мои вопросы, это что? Зачем тогда Вы выложили эти схемы? Как собрать РР если непонятно n канал или р канальный мосфет нарисован.
like
bad
shockingly
answerview
Декілька постів вище,Gustav скинув повністю готову схему для 3ф генератора на NE555.Там все видно добре і думати не треба,лише спаяти.
like
bad
shockingly
answerview
Декілька постів вище,Gustav скинув повністю готову схему для 3ф генератора на NE555.Там все видно добре і думати не треба,лише спаяти.

Ви мабуть щось  добре напутали. Данило зовсім не прихильник регуляторів, які мають в собі цю мікросхему.
  Скоріше ви мали на увазі ось цю шунтуючу  схему РР. для 3ф. генератора http://www.moto.com.ua/forum/topic-150469/message-1383797/#1383797
like
bad
shockingly
Тюль купить недорого в Украине
купить телефон в Одессе со склада, Украина
купить инсталляцию для унитаза в Одессе, магазин сантехники
© 2001-2024, MOTO.com.ua - все про мотоцикли та скутери!   Зворотній зв'язок   Про нас   Реклама на сайті   Магазин